Noii eroi media

O mare turnura : produsele industriale devin noii “eroi media”.

II_6-turnover-716x1024

La sfarsitul secolului al XIX-lea, razboiul de comunicare, care pune in opozitie principalii producatori ai diferitelor sisteme energetice, transcende total aspectul economic si tehnologic al conflictului.

Competitia dintre gaz si electricitate, gigantismul actorilor sai, sumele uriase aflate in joc, progresul aproape zilnic in cercetare raportate imediat de catre mass-media, constituie pentru specialisti cea mai mare saga industriala pe care lumea a cunoscut-o vreodata.

A fost de fapt pentru prima data in istorie cand elitele mondiale au trebuit ia ferm pozitie si  sa convinga populatia privind cea mai bună optiune de urmat. De la artisti la scriitori, de la oameni de afaceri la politicieni, de la laici la credinciosi, toate societățile occidentale s-au regasit implicate intr-o discutie care se va transforma curand in dezbatere mitologica.

Apeland la cei mai buni artisti ai timpului pentru a-i coopta in strategia lor de comunicare, companiile de energie vor reusi sa transforme o energie inca foarte imperfecta si adesea instabila,  intr-o zeita care sa deschida umanitatii portile unei noi lumi, scaldata in prosperitate.

In jurul anilor 1880, electricitatea nu mai este descrisa ca “ratusca cea urată” a energiei, iar procesele-verbale ale mass-media incep sa vorbească despre ea ca o resursa a viitorului. Ca sa nu isi iasa din mana, politicienii fac apoi din electrificare – devenita intre timp simbol al progresului si modernizarii – una din temele strategice ale campaniilor lor electorale.

Inainte de Primul Razboi Mondial,  “a doua revolutie industriala” va fi castigata definitiv de inventiile lui  Volta, Watt și Edison … un succes abia credibil, in mare parte realizat datorita noii eroine a mass-media, o icoana numita  Zeita Electricitatii.

gly duckling” and the media reports suddenly casted it as the energy of the future. Not to be outdone, politicians made electrification – which had become synonymous of progress and modernity – a strategic point in all their election campaigns.

Before WW1, the ‘second industrial revolution’ turned decisively in favor of Volta, Watt and Edison’s discoveries… an incredible success mostly realized thanks to the new invented media heroin, the Electricity Goddess.